Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

A fogászati-szájsebészeti komplex ellátás igazi teammunka.

 

A fogászati-szájsebészeti komlpex ellátás igazi teammunka.

Munkatársaink a fogászat és szájsebészet teljes spektrumát felölelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkeznek.
Fogorvosaink, szájsebészeink és határ-területi konzulenseink szakmánk egészét
felölelő ellátást tudnak nyújtani.


Stessz-mentes körülmények

Stessz-mentes körülmények

 

Munkatársaink arra törekednek, hogy félelemmentes légkörben lássuk el pácienseinket, legyen szó akár felnőtt-,
akár gyermekfogászati ellátásról vagy szájsebészeti, implantológiai beavat-kozásról.

 

High-tech felszereltség

 

High-tech felszereltség

 

 

Rendelőnkben KaVo fogászati kezelő-egységek, Owandy digitális röntgen-diagnosztikai rendszer, csúcsminőségű berendezések, eszközök és anyagok állnak rendelkezésre.

 

Rendszeres kontrollvizsgálat

 

Rendszeres kontrollvizsgálat

Pácienseink számára rendszeres kontroll-vizsgálatot javasolunk. A rendszeres ellen-őrzés révén biztosítható, hogy a fogazat ápoltsága folyamatosan fennmaradjon.

 

Garancia az elvégzett kezelésekre

 

Garancia az elvégzett kezelésekre

Az általunk végzett kezelésekre garanciát vállalunk.

A garancia feltétele, hogy a páciens a kezelés befejezése után, minimálisan egy szájhigiéniai kezelést igénybe vesz minden évben, továbbá megjelenik az előírt kontrollvizsgálatokon és követi az kezelőorvos vagy a dentálhigiénikus által ajánlott gondozási programot.
Ezen túlmenően saját maga is megfelelően ápolja fogazatát.

A Sanoral Fogászati Klinikán elvégzett kezelésekért garanciát vállalunk az alábbiak szerint:

tömések: 1 év
rögzített fogpótlások: 3 év
kivehető fogpótlások: 1 év
implantátumok: 5 év

 

Munkatársaink rendszeres továbbképzésen vesznek részt.

Munkatársaink rendszeres továbbképzésen vesznek részt.

 

Az egyetemi képzés során megszerzett tudás folyamatos frissítésre szorul és az egyre újabb és újabb kezelési eljárások, alkalmazott anyagok és technikák meg-kívánják, hogy munkatársaink folyamatosan fejlesszék szakmai tudásukat. Ennek érde-kében a szakterület egyes részeit fel-osztottuk magunk között, hogy az adott területen minnél magasabb szintű felkészültségre tehessünk szert.

Szerződött egészségpénztárak

Allianz Hungária Egészségpénztár
Aranykor Egészségpénztár

A fogászati vagy szájsebészeti kezelés költségeit Ticket Wellness utalvánnyal is rendezheti.

A Sanoral Fogászati Klinikán kezelésének költségét üdülési csekkel is rendezheti.

 

Költségeit bankkártyával is rendezheti.

A Sanoral Fogászati Klinikán bankkártyát is elfogadunk. A Sanoral Fogászati Klinikán bankkártyát is elfogadunk. A Sanoral Fogászati Klinikán bankkártyát is elfogadunk. A Sanoral Fogászati Klinikán bankkártyát is elfogadunk. A Sanoral Fogászati Klinikán bankkártyát is elfogadunk.

 

Részletfizetési lehetőség

A fogászati és szájsebészeti ellátás sokszor igencsak költséges dolog. A teljes fogászati rehabilitáció, a nagyobb fogpótlások elkészítése, vagy bizonyos szájsebészeti műtétek illetve a fogászati implantáció bizony erőteljesen megterhelheti pénz-tárcánkat.
A nálunk elérhető finanszírozási konstrukció keretében lehetőség nyílik részlefizetésre. A finanszírozó cégtől ön személyre szabott hitelajánlatot kap, amelynek segítségével lehetőségeihez mérten választhatja ki a megfelelő futamidőt és havidíjat.
A hitelt a Medicredit Rt. biztosítja.

A hitelt a Medicredit Rt. biztosítja. - Sanoral Fogászati Klinika

 

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában.

A Országos Onkológiai Intézet Nemzeti Rákregiszterének adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 no halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt.

Még megdöbbentőbb, hogy 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagy mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett. Súlyosabb a kép, ha meggondoljuk, hogy a szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megeloző állapotban is könnyen felismerhetők, a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Nagy hányadukat pedig maga a beteg is időben észreveheti.
Az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80%-ában meggyógyítható.

Rendelőnkben elérhető a rendeszeres stomato-onkológiai szűrővizsgálat. Komplett diagnoszitikus és operatív háttérrel állunk a páciensek rendelkezésére.

 

Kit fenyegetnek a szájüregi rákok?
A szájüregi elváltozások felfedezése
A szájüregi daganatok által kiváltott tünetek
Vizsgálati módszerek
A szájüregi rákok kezelése
A szájüreg egyes részeiről kiinduló daganatok


Klinikánkon a szájsebész szakorvosok igény esetén elvégzik az ön szájüregi daganat-szűrését. Fogszakorvosaink is minden egyes páciensvizsgálat során átvizsgálják a szájüreget. A dagantok esetében legfontosabb a megelőzés. A szájüregi daganatok jelentős része fizikális vizsgálattal felderíthető. Az időben történő felismerés szó szerint életet menthet.

Az itt található cikket a rákgyógyítás.hu weboldalról vettük át, a jogtulajdonos engedélyével.

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben. A szájüreg kóros eltérései pedig a legkönnyebben felfedezhető daganatos betegségek közé tartoznak - ennek ellenére sokan későn kerülnek orvoshoz, amikor már radikális beavatkozásra van szükség, s a gyógyulás esélye is lecsökken.

 

 
Kit fenyegetnek a szájüregi rákok?

A szájüregi daganatok elsősorban az ötvenes életévektől halmozódnak fokozottan.

Az utóbbi időszakban mind a férfiakban, mind a nőkben nőtt a betegség előfordulása, s a halálos szövődményeknek ugyancsak növekvő tendenciája látszik.A kockázatot a rossz szociális és társadalmi helyzet, az ebből következő egészségtelen táplálkozás, elhanyagolt fogazat és szájhigiéné növeli, azt többszörösére fokozza a számos méreganyagot folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás, valamint az alkoholizmus is. Egyes szakirodalmi tanulmányok felvetik az erősen csípős ételek rendszeres fogyasztásának károsító hatását is.

az oldal tetejére!

A szájüregi elváltozások felfedezése

A szájüregi rákok okozta halálozás az utóbbi időszakban drámaian megnövekedett. A fog- és szájbetegségek szakorvosai mellett a háziorvosoknak és az üzemorvosoknak is feladata a szájüreg megtekintése és tapintásos vizsgálata, valamint a kiszűrt betegek továbbküldése a megfelelő szakorvoshoz.

A szájüregi rákok miatti halálozás az egyik legmegdöbbentőbb daganatos halálok, hiszen a szájban lévő tumorok és daganatmegelőző állapotok hamar felismerhetőek, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz, amikor a daganat már rendszerint kifejezett panaszokat okoz. Ennek az egyik alapvető oka összefüggésben van a fogak általános rossz állapotával is, a társadalom tagjainak jelentős része ugyanis csak fájdalma esetén - vagy akkor sem - fordul fogorvoshoz. A rendszeres fogászati kezelések alkalmával fény derülhetne az esetleges gyanús, kivizsgálást indokoló elváltozásokra is.

Az elváltozások elsődleges észleléséhez ugyanakkor még szakemberre sincs szükség, csak arra, hogy odafigyeljünk magunkra, hiszen egy tükör előtt a szájüreget magunk is átvizsgálhatjuk. Az ajkakat, az ínyeket, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket is gondosan átnézve győződjünk meg arról, nincs-e fehér folt vagy fekélyszerű, esetleg szemölcshöz hasonló elváltozás, gyógyulni nem akaró afta, megvastagodás a szájban. Amennyiben ilyet tapasztalunk, s az nem múlik el rövid időn belül, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az elváltozást.

az oldal tetejére!


A szájüregi daganatok által kiváltott tünetek

A betegek rendszerint nem gyógyuló fekélyek, fájdalmatlan vagy kifejezett kellemetlenséget okozó sebek hosszú idejű fennállása után fordulnak orvoshoz.

Figyelmeztető jelek:

- fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben,
- fájdalmas vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban
- gyanús fehér vagy vörös elszíneződés,
- csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban,
- fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés,
- zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban,
- vérzés.

A tüneteket természetesen nemcsak daganatos megbetegedés, hanem gyulladás, fertőzés is okozhatja, ám jelentkezésük esetén mindenképp halogatás nélkül orvoshoz kell fordulni, hogy megnyugtatóan tisztázni lehessen az okokat és a kezelést.

az oldal tetejére!

Vizsgálati módszerek

A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata után szövettani vizsgálattal (biopszia) állapítják meg azt, vajon a rákgyanús elváltozás valóban daganatos sejtburjánzás okozza-e? Amennyiben ez bebizonyosodik, átfogó vizsgálatsorozat indul annak feltárására, hogy meg tudják állapítani a tumor kiterjedtségét, esetleges áttéteit, hiszen a terápia csak ezen információk birtokában tervezhető meg és kezdhető el.

A részletes vizsgálatok során garattükrözést, a daganatos sejteket kimutató érfestést, valamint fogászati röntgenfelvételeket készítenek az állkapcsokról és a fogakról. Általános gyakorlat a tüdőröntgen is, annak megállapítására, hogy az áttétek által oly gyakran megtámadott tüdőt érinti-e már a kialakult daganat. A vizsgálatokat a kezelőorvos belátása szerint a pontos stádium-meghatározás érdekében komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételek is kiegészíthetik.

az oldal tetejére!

A szájüregi rákok kezelése

A szájüregi rákok kezelése függ attól, hogy a daganat az ajak, a száj vagy a nyelv melyik részén fejlődött ki (ld. később), milyen stádiumban fedezték fel, s milyen a beteg általános állapota.

Bármilyen műtétet és terápiát is javasoljanak, azt - ha mód van rá - megelőzik a szükséges fogászati kezelések, mert a terápia során a nyálkahártyán óhatatlanul olyan behatások, sérülések keletkeznek, amelyek például a vérzések és fertőzésveszély miatt a későbbiekben lehetetlenné tennék a fogászati beavatkozásokat.

A szájüregi rákoknál fokozottan igaz az, hogy a beteget mind fizikailag, mind lelkileg rendkívül megterhelik a kezelések, válasszák annak bármelyik formáját is. A fájdalom és a mellékhatások mellett a betegnek meg kell birkóznia azzal is, hogy megváltozik az arca, nehézkessé válik a táplálkozás, elveszítheti beszédképességét.

A kezelések előtt mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal, hogy a beteg felkészülhessen a megpróbáltatásokra, s lássa, értse azt, hogy mire mi okból van szükség, s egyes beavatkozások a káros változások mellett milyen hozadékokkal járhatnak.

 

A sebészeti beavatkozás: az énkép megváltozása

A legtöbb esetben nem lehet eltekinteni a sebészeti beavatkozástól, mert a tumor rendszerint csak kimetszéssel távolítható el, a sugárterápia és a kemoterápia az esetek többségében csak a kombinált kezelés részeként jön szóba. Amennyiben megjelentek a nyirokcsomóáttétek, az operáció során nem elegendő az elsődleges tumort eltávolítani, a nyirokcsomók kimetszése is kikerülhetetlenné válhat.

Mivel az ajkak és a száj az egyik legszembetűnőbb testrészünk, bármilyen beavatkozás is történjék, az nem titkolható el a külvilág elől. A daganattal együtt az ajkak, az arc vagy a nyelv egy részét is eltávolítják, ami a funkcionális hátrányokon túl óriási lelki traumát is okoz azzal együtt is, hogy sikeres műtét esetén javulhat az esély a gyógyulásra, és bizonyos helyreállító plasztikai műtétek a későbbiekben segíthetnek a károsodás mértékét csökkenteni.

Sugárkezelés

Mind a külső, mind a belső besugárzásra rendszerint a műtét kiegészítőjeként kerülhet sor. Az operáció előtti sugárterápiát akkor alkalmazzák, ha attól a daganat operálhatóságának javulását remélik, a műtét utáni sugarazás pedig az esetlegesen a szervezetben maradt rosszindulatú tumorsejtek elpusztítását célozza.

A közép- és hosszabb távon remélt kedvező változások ára a jelenben érezhető azonnali fájdalom. A sugárkezelés az ép szöveteket is roncsolja, ezáltal a bőrön és a nyálkahártyán fájdalmas sérülések keletkezhetnek, a kezeléssel csaknem törvényszerűen együtt jár a nyálkahártya begyulladása, az állandósuló szájszárasság, az ízérzés átmeneti vagy tartós elvesztése. A besugárzás a csontokban és a pajzsmirigy működésében is okozhat károsodást.

Kemoterápia

A kemoterápia mellékhatásai nem elsősorban szervspecifikusak. Ugyan a gyógyszeres kezelés is kiválthat - a sugárkezeléshez hasonlóan - szájszárasságot, jellemzőbbek az egész szervezetre kiható mellékhatások, mint az étvágyvesztés, émelygés, hányinger, hányás, a vérképző szervek működésének és az immunrendszernek a gyengülése.

az oldal tetejére!

A szájüreg egyes részeiről kiinduló daganatok

A szájüregben többféle daganat is kialakulhat. A tumorokat aszerint is megkülönböztetik, hogy a száj melyik részéből indulnak ki.

Ajakrák

Az ajak megvastagszik, a nyálkahártya fehéres színűvé válik, kifekélyesedik. A rosszindulatú szájüregi rákok 10-15 százaléka ajakrák, férfiakon körülbelül ötször gyakrabban fordul elő, mint nőkön, jellemzően az 50 és 70 év közöttiek megbetegedése. Az alsó ajkakon jóval ritkábban fordul elő, mint a felső ajkakon. Egyébiránt utóbbi eset a veszélyesebb, mert ott bővebben futnak nyirokerek.

Az ajakrák kockázatát nemcsak a cigarettázás növeli többszörösére. Ha lehet, ez esetben a szivarozás és a pipázás még veszélyesebb.

A szájfenék rosszindulatú daganata

A szájfenék hámjának rosszindulatú elváltozása. A daganat 80 százalékban a férfiak betegsége, bár nőkön is egyre gyakrabban fordul elő. A dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiéné elősegítik a daganat keletkezését.

A kezdetben ártalmatlannak tűnő, tünetszegény (enyhe fájdalom, véresen elszíneződött nyál, nyálfolyás) elváltozásnak többféle növekedési formája ismert: a tumor kifekélyesedhet vagy karfiolszerűen növekedhet. A gyakoribb, kifekélyesedő forma hamar ráterjed a környező csontokra és a nyálmirigyekre. A stádiumtól függően gyógyszeres, sebészeti, illetve sugárterápiát, vagy ezek kombinációját végzik. Gyakran és gyorsan ad áttétet. A folyamat gyakran kétoldali, ilyenkor hamarabb képződik áttét, a túlélési idő is lerövidül.

Szájgarat rosszindulatú daganatai

A szájüreg folytatását képező garatban, illetve az az alatti területen kialakuló, áttétet adó daganatok. Szövettanilag elsősorban nyirok-daganatok (limfómák), valamint hámsejt-daganatok (karcinómák) lehetnek. Limfómák elsősorban serdülőkorban, fiatal felnőttkorban alakulnak ki a szájgaratban. A garat alatti területeken gyakoribb a karcinóma, amelynek a képződését a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás segíti elő.

A betegség sokáig tünetmentes. Ha a daganat az orrüreg felé nő, orrdugulás, orrvérzés, középfülgyulladás és fülfájás jelentkezik. A nyaki nyirokcsomók megduzzadnak. Előrehaladottabb esetben fájdalommal járó nyelési nehézségek is kialakulhatnak.
 
A kórjóslatot a daganat típusa, elhelyezkedése, mérete és az áttétek határozzák meg. Limfóma esetében valamivel nagyobb a gyógyulási esély, mint karcinómák esetén.

Szájpadrák

Megkülönböztetik a kemény- és a lágyszájpadon kifejlődő tumort.

A keménypad-carcinoma főként az idősebb férfiakat fenyegeti, a szájüregi daganatoknak körülbelül 5 százalékát adja. A daganat viszonylag lassan terjed, s áttétképzési hajlama is valamivel kedvezőbb, mint más szájüregi rákoknak, például a lágyszájpadon kialakuló tumoroknak.

A lágyszájpad-carcinoma a gyakoribb és súlyosabb megbetegedés, rendszerint ezt is csak későn ismerik fel. Gyakran és gyorsan képez áttétet: a daganat a nyelvgyökre, s a szájüreg környező részeire is átterjedhet, az esetek 10-15 százalékában kétoldali áttétet ad.

A nyelv rosszindulatú daganata

A nyelv hámjának rosszindulatú elváltozása. A betegek több mint 80 százaléka férfi. A daganat leggyakrabban a nyelvszél középső harmadában fejlődik ki, a nyelvháton igen ritka. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellett kialakulásában szerepet játszhat a szájápolás hiánya, valamint a szájbeli sérülések (letört fogak, éles szélű hidak) miatti állandó irritáció is táptalaja lehet a rákos burjánzásnak.
 
A nyelvrákoknak kétféle megjelenési formája ismert: a kifekélyesedő és a karfiolszerűen növekvő. Az elváltozás tünetszegény, ezért gyakran késik a diagnózis. A betegséget enyhe fájdalom, véres köpet, nyálfolyás, rossz lehelet, nyelési nehézség és esetleg nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás jelezheti.

Kezelése kombinált, azaz rendszerint a műtét mellett gyógyszeres terápiára és sugárkezelésre is szükség lehet. A nyelvdaganat gyakran és gyorsan ad áttétet. Minél közelebb helyezkedik el a folyamat a nyelv középvonalához annál gyakoribb a kétoldali nyirokcsomóáttét, s annál kisebb az esély a gyógyulásra.

A szájüregi daganatokról szóló cikkünket a rákgyógyítás.hu weboldalról vettük át, a jogtulajdonos engedélyével.

 

 

További kapcsolódó cikkek a rákgyógyítás.hu weboldalon:

Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet

A szájüreg szűrése és önvizsgálata

az oldal tetejére!

vissza a főoldalra